top of page
WhatsApp Görsel 2024-09-18 saat 06.07.15_b331746c.jpg

Medikal Masaj​

Masaj fizyoterapide en eski uygulamalardan birisidir. Antik çaÄŸlardan beri terapi amaçlı uygulandığı bilinmektedir. Pek çok farklı soruna yönelik deÄŸiÅŸik masaj tekniÄŸi mevcuttur. Masaj, alanında uzman terapistin ellerini kullanarak kiÅŸinin ilgili vücut kısımlarını belli bir düzende yoÄŸurduÄŸu ve ovduÄŸu bir terapi ÅŸeklidir. Terapist kiÅŸinin aÄŸrı ve tutukluÄŸunu gidermek için kas ve eklemlerine nazik veya kuvvetli basınç ve germe uygular. Kol ve bacaklara 5-15 dakika, gövde ve omurgaya ise 15-30 dakika civarı uygulanabilir.

​

Masaj Nasıl Etki Eder?

Masaj mekanik, refleks ve psikolojik yolla rahatlatıcı etki saÄŸlamaktadır. Refleks olarak kan damarları geniÅŸler, dolaşım artar, sinir liflerinden vücudun doÄŸal aÄŸrı kesici molekülleri salgılanır, kas gevÅŸemesi, terleme gibi etkiler görülür. Mekanik olarak, uygulanan basıncın yönüne göre vücudun dış kısımlarından merkeze doÄŸru kan ve lenf akımı artar. Kas gerginliÄŸinde azalma, tendon ve ligament yapışıklıklarının açılması, skar dokuda yumuÅŸama, solunum yollarındaki balgamın ilerletilerek atılması diÄŸer mekanik etkilerdir. Ellerin fiziksel teması genellikle psikolojik olarak rahatlama oluÅŸturur. Ancak masaj kas erimesini önlemez ya da kas güçlendirici etkisi yoktur.

​

Hangi Durumlarda Yapılır?

Kronik boyun aÄŸrısı, bel aÄŸrısı, eklem kireçlenmesi gibi yaygın görülen kas iskelet sistemi sorunları masaj terapisinden yarar görmektedir. Lenf dolaşımının bozulduÄŸu kanser tedavisi görmüÅŸ kiÅŸilerde lenfödem geliÅŸebilmektedir. Lenfödem masajı diÄŸer terapi yöntemleri ile beraber etkili bir terapidir. Masajın anksiyete, depresyon ve yaÅŸam kalitesi üzerine de olumlu etkileri gösterilmiÅŸtir. Fibromiyalji hastalığında masaj aÄŸrı, depresyon, yaÅŸam kalitesinde olumlu etki saÄŸlayabilir.

bottom of page