top of page
WhatsApp Görsel 2024-09-18 saat 06.06.34_89c43247.jpg

Fibromiyalji

Fibromiyalji; nedeni tam bilinmeyen, yaygın aÄŸrı ve vücudun belli bölgelerindeki hassas noktalar ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Eklemlerde hareket kısıtlılığı ve ÅŸekil bozukluÄŸuna yol açmayan ancak kiÅŸinin yaÅŸam kalitesini bozan kronik bir hastalıktır.

​

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji sendromunda klinik tabloyu oluÅŸturan bulgu ve belirtiler çok çeÅŸitlidir. Temel belirti ve bulgular kronik yaygın aÄŸrı, tutukluk , yorgunluk, duyarlı ve aÄŸrılı noktalar ve uyku bozukluÄŸudur.

​

Fibromiyalji ile karışan durumlar nelerdir?

İltiaplı romatizmal hastalıklar, hipotiroidi, nöropatik aÄŸrılar, kronik yorgunluk sendromu, miyofasiyal aÄŸrı sendromu ve bazı nörolojik hastalıklar ve kolesterol düÅŸürücü ilaçlar (Statinler)

​

Fibromiyalji terapisinde hedefler nelerdir?

Günümüzde fibromiyalji’nin tam olarak iyileÅŸmesini saÄŸlayan bir terapi bulunmamaktadır. Terapide ÅŸikayetlerin azaltılması, yaÅŸam kalitesi ve iÅŸlevlerin korunması ve iyileÅŸtirilmesi hedeflenmektedir. Fibromiyaljide terapi yaklaşımları nelerdir? Bu hastalıkta terapi 4 ana yaklaşımla yapılabilir. İlaç, fizyoterapi, psikososyal yaklaşım ve tamamlayıcı terapiler.

​

Fizyoterapide; en önemli yeri kaplayan fizyoterapi seansları ve egzersiz programları uygulanmaktadır. Fizyoterapide sıcak uygulama, TENS gibi aÄŸrıyı azaltmaya yönelik akımlar, ultrason, kupa terapisi, masaj, bantlama, kuru iÄŸneleme, mobilizasyon ve manipülasyon uygulamaları yapılabilir. Kaplıca terapisi ile aÄŸrı eÅŸiÄŸinde ve aÄŸrılı nokta sayısında azalma ve yaÅŸam kalitesinde artma saÄŸlanmaktadır.

bottom of page